Петролът на 9-месечен връх и с очаквания за повишена волатилност покрай Иран

Цената на петрола продължава да расте и достигна 9-месечен връх. Непосредствена причина за последния скок е отказан достъп на международните инспектори до обект в Иран. В резултат градуса на напрежението се вдигна, като същевременно висш ирански военен заяви, че страната му може да предприеме превантивни военни действия.

Фючърсите на петрола достигнаха до 106,41$ (CL с падеж Април), което е 9 месечен връх от 5.май 2011г. Анализи от началото на годината сочеха, че цената може да скочи с 20-30% при евентуални военни действия. Към момента скокът е 13%, като засега е главно спекулативен.

Освен напрежението в Иран и Средния Изток сериозно влияние в краткосрочен план може да окажат данните за евентуално свиване на производството в Китай, както и предвижданията за нарастване на щатските запаси. Технически изглежда свръх купен, което също може да доведе до спад.

Нарасналото напрежение отново разтвори и разликата между цената на двата основни търгувани типа петрол. Понастощем петрола тип Брент (BZ), търгуван на Лондонската борса достигна до 123$, или с около 16$, повече от сладкия петрол (WTI, CL). На графиката сме показали именно движението на двата типа петрол и разликата между цените им. Като допълнение ще добавим, че често върховете съвпадат по време с изтичането на съответния фючърс.

Публикувано на Commodity Market и тагнато, , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s