Ще поднесе ли края на месеца повишена волатилност ?

Продължаващият растеж по фондовите борси може да принуди фонд мениджърите да ребалансират портфейлите си. При тази операция ще намалеят нетните позиции в акции, като вероятно най-печелившите акции напоследък ще са най-потърпевши, заради преминаването над даден процент от портфейлите. Очакванията са  само щатските пенсионни фондове да разпродадат акции за 30 милиарда долара в края на месеца, като ако растежа продължи сумата ще се увеличи с още 17 милиарда долара.

Към момента върви обратният процес, като евтиното финансиране от Япония се насочва към фондовите борси по света. Процесът вероятно ще се задълбочи след търга на ЕЦБ на 29 февруари, когато се очаква да бъдат отпуснати нови 700 милиарда евро на банките, със срок от 3 години. Част от тази сума вероятно ще се насочи и към фондовите борси. В резултат към края на месеца ще се засекат две мощни вълни от парични потоци, което ще доведе до повишена ликвидност и може би до повишена волатилност.

Възможност да се възползваме от волатилността е чрез търгуване на Индексът CBOE Volatility (VIX), известен и като “Индекс на страха”, който се изчислява на базата на волатилността на опциите. Инструмента e въведен преди 8 години от Чикагската борса и се използа като защита от повишена волатилност или за спекулативни сделки. По принцип повишаването на индекса е предвестник за обръщане на тренда. Друга характеристика на индекса е, че обикновено посоката му е обратна на движението на акциите.

Source: Bloomberg

Реклами
Публикувано на Форекс и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s