Избягване на капаните на валутния пазар с помощта на COT доклада

Много от големите трейдъри във форекс търговията, вероятно и Вие самите сте забелязали, че е по-трудно  да се ограничават загубите отколкото да се правят печалби. Затова като се тегли чертата често е по-важно не колко си спечелил, a колко не си загубил. По тази причина освен фундаменталния и технически анализ е важно да успяваме да търсим капаните, които този пазар ежедневно ни залага посредством идентифициране на основните настроения и „пренаселените” сделки.

Една възможност затова ни предоставя т.нар. Commitments of Traders report (COT) на Commodity Futures Trading Commission (CFTC). COT доклада, публикуван всеки петък вечер, разкрива нетните дълги и къси позиции, които търговците са заели в пазара на фючърси, които те са длъжни да докладват на правителството. Този доклад се публикува за широка палитра от фючърсни контракти, търгувани по щатските борси, включително и за основните валутни двойки. Според доклада пазарните участници се разделят на няколко групи, като без да се спираме на всяка от тях ще обърнем внимание само на най-важната т.нар. “Non-commercial reportable positions”. Това са позициите над определен обем на всички индивидуални трейдъри, хедж-фондове и институции, които са отворени със спекулативна цел. Жаргонно това са т.нар. „умни пари”, които често накланят пазара в дадена посока.
Докладът за тези позиции можете да откриете на сайта на CFTC, като търсите “Futures-and-Options-Combined, Short Form” на Chicago Mercantile Exchange. В следващата таблица ще систематизирам промените в броя контракти в последния доклад от петък 24-ти.

Веднага забелязвате, че нетната къса позиция в Еврото намалява, но все още е в екстремните нива. Краят на Януари тази позиция бе на рекордното ниво над 150 000, като оттогава намалява. Какъв е изводът? Пазарът на фючърси е изключително къс в еврото, като постепенно късите позиции започват да се затварят, което е равносилно на отварянето на дълги позиции. Това намира своето отражение и в спот търговията с валути, като силен ръст на единната валута без наличието на много важни фундаментални данни. За тези от вас, които търсят логиката във форекс пазара, вероятно тази тенденция ще бъде задоволително обяснение за силния ръст на Еврото.

Като всеки друг индикатор е важно да знаете, че този доклад разкрива само малка част от цялостната картина и не е достатъчна причина сам по себе си за отваряне на позиция, но със сигурност може да ни бъде от полза. Най-малкото защото знаем, че дори последните дни да сме загубили пари от къси Евра, много големи спекуланти губят заедно с нас 🙂

Реклами
Публикувано на Форекс и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s