Операцията по дългосрочно рефинансиране на ЕЦБ и ефектът й върху пазара

През Декември миналата година ЕЦБ проведе т.нар. „операция по дългосрочно рефинансиране” (LTRO), като предложи на банките от региона 3-годишни заеми с лихва от 1%. Целта на операцията беше да се избегне замразяване на междубанковото кредитиране и увеличаване на ликвидността в европейската банкова система. За банките тази операция на практика означаваше пряка печалба, защото средствата набрани с 1% лихва могат да бъдат реинвестирани с далеч по атрактивна доходност. В резултат близо 500 банки взеха заеми на обща стойност 489 милиарда Евро.

В сряда тази седмица предстои втората част на тази програма, която поне за момента трябва да бъде и последна. Най-смелите очаквания за размера на отпуснатите средства достигна до 1 трилион евро. Ден преди операцията обаче пазарният консенсус е за ок. 500 милиарда евро. Втората част на програмата до голяма степен е вече калкулирана в пазара и вероятно ефектът ще бъде по-малък отколкото при първата. Размерът и участието в операцията обаче със сигурност ще доведат до динамика на пазара. Да погледнем в ретроспекция как след първото LTRO германският DAX е добавил над 20%, S&P 500 над 10%, DJIA за кратко достигна до нивото над 13 000 пункта. На графиката можем да видим развитието в EUR/USD, DAX и индексът на европейските банки Dow Jones Stoxx 600 Banks.

Source:Bloomberg

Ако раздадената сума е значително по-голяма от очакванията това вероятно ще има краткосрочен  негативен ефект върху Еврото, и в средносрочен план положителен. Подобно на QE програмата на ФЕД вливане на ликвидност ерозира краткосрочно валутата, но средносрочно ако има желания ефект върху икономиката, то това е  положително и за валутата. Суми между 300 и 500 милиарда няма да впечатлят вече силно-изкупените пазарите и ще бъдат по скоро негативни за индексите и най-вече за европейските банки.  Може би единствено при размер значително по-голям от 500 милиарда (700 и нагоре) пазарите ще продължат своя устрем, в противен случай е възможно отново ефектът „купи слуха продай новината” да вземе превес.

Реклами
Публикувано на Форекс. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s