Volkswagen на финалните метри по операцията с поглъщането на Porsche

Сагата около поглъщането на Porsche от Volkswagen е на път приключи окончателно. Самата сделка беше договорена през 2009 г., като тогава бяха придобити 49,9% от Porsche SE, а сега трябва да се придобие и останалия пакет. Любопитна подробност е, че основните акционери и на двете компании са наследниците на Фердинанд Порше, който през 30-те години конструира първия “народен автомобил”, по поръчка на Хитлер. В последствие наследниците започват мръсна борба за власт, като преди 3 години се очакваше точно обраното, тоест много по-малката компания Porsche да погълне Volkswagen.

Накратко борбата кой кого да придобие започва през 2005г., когато  изпълнителният директор на Porsche – Венделин Видекинг  успява да изкупи 20% от акциите на Volkswagen, като обяснява  сделката с желание за технологически обмен между компаниите. Постепенно делът достига 50% в началото на 2009 г, като отделно Porsche има и опции за други 20% от Volkswagen. Огромните покупки са финансирани и от кредити за 10 милиарда евро, с идеята да бъдат върнати от огромния кеш в баланса на VW.  Плана пропада когато Провинция Долна Саксония (акционер с 20% в VW) възпира поглъщането издавайки специален закон за целта. По същото време рецесията атакува безпощадно и банките отказват да рефинансират Porsche, а от ситуацията се възползва именно Volkswagen.

През 2008 г. Ведекинг прави уникална финансова печалба за Porsche, като се възползва максимално от паниката на финансовите пазари. В момент когато масово всички излизат на къси позиции, се натрупват и огромни къси позиции в акции на VW. Ведекинг прави сметката, че късите позиции са 5-6 пъти повече от реално свободните акции, тоест релния free-float e под 5%  (Porsche има над 70% в акции и опции за покупка на VW, отделно 20-те % на Долна Саксония). Следва растеж в момент, когато всички активи биват разпродавани, като за 2 дни акциите достигат 1000% растеж, а малцина от заелите къси позиции оцеляват. В резултат годишната печалба на Porsche за 2008г. достига 8,6 милиарда евро, като поне 6.5 милиарда са печалба от операцията.

Финализирането на сделката ще затвърди водещата роля на VW, като под крилото и вече ще има повече от 10 световни марки коли. Печалбите и продажбите и сега изглеждат внушителни, след като за 2011 г. печалбата достигна 15,8 милиарда евро. Компанията ежегодно изплаща и дивидент, като за 2010г. той е 3,05 евро. Средно годишната дивидента доходност е 2,4% (за последните 8г., при сегашна цена от 130 евро за акция.). Огромния китайския пазар и нарастващите очаквания към търсенето в световен мащаб вещаят продължаване на добрите години за компанията.

Source: Bloomberg

* На графиката се вижда резкия скок на VW, на фона на силно спадащи индекси и последвалите движения

Реклами
Публикувано на Форекс и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s