Връзката между испанската инквизиция и сделката с частните кредитори на Гърция

Като условие да получи втори спасителен пакет на стойност 130 милиарда Евро  Гърция се задължи да постигне споразумение с частните си кредитори, включващо  загуба за тях  равняваща се на 53,5%  от номиналната стойност на притежаваните дългови книжа (ок. 200 милиарда Евро). Част от притежаваните облигации ще бъдат заменени с по-дългосрочни такива. До матуритета си през 2023 тези облигации ще бъдат с растяща доходност със средно-претеглено ниво от 3,65%. Тъй като това ниво е под пазарното реалната загуба за частните кредитори се равнява на ок. 75%.

Миналия петък Гърция даде начало на най-голямото преструктуриране на държавен дълг в историята, поставяйки условията за сделката с частните кредитори. В сделката са включени т.нар. „колективни клаузи”, според които ако мнозинството от кредитори приемат условията на сделката не подкрепящото  малцинство се задължава също да ги приеме. В началото процентът определящ мнозинството бе 95%, в момента е паднал на 66%. В тази връзка изпълнителният директор на Commerzbank Мартин Блесинг коментира, че сделката е толкова доброволна колкото са били самопризнанията при испанската инквизиция.

„Международната Асоциация за Суапове и Деривати“, ISDA, която е арбитър за правилата и използването на т.н. CDS (Credit Default Swaps) реши да приеме за разглеждане  въпроса за евентуално „кредитно събитие” в Гърция на събранието си в сряда. Въпросът  бе повдигнат след като ЕЦБ замени част от притежаваните си акции с нови такива с еднаква структура и номинална стойност, като единствената разлика е че те са освободени от колективните клаузи. По този начин ЕЦБ получи предимство пред частните инвеститори, като дори и да бъде постигната сделка с тях тя трудно може да бъде разглеждана като „доброволна”.

На събранието си днес, започващо в 13 часа, ISDA ще вземе решение дали в Гърция е настъпило „кредитно събитие”  и дали 5 годишните CDS на инвеститори трябва да бъдат активирани. Реалният размер на нетните плащания към инвеститори, ако бъдат активирани застраховките, се оценява на 3,2 милиарда. Това е малка част от общия дълг и ще има лимитиран реален ефект върху пазара, но психологическият ефект вероятно ще бъде много по-голям, което ще доведе до нова вълна от разпродажби и засилване на търсенето на нискорискови активи.

Реклами
Публикувано на Форекс. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s