Политиката в страните от БРИК води до загуби при част от инвеститорите

Инвеститорите в страните от развиращите се пазари, претърпяват загуби от инвестициите си в най-големите държавни компании, чиято оценка е спаднала до 6-годишно дъно. Това е следствие от провежданата в тези страни политика, която има за цел да постави обществения интерес пред фирмените печалби, във време на забавен икономически ръст.

На 9 февруари, бразилската Petroleo Brasileiro SA обяви 52% спад на печалбата за четвъртото тримесечие на миналата година, след като правителството въведе таван върху цените на горивата. През изминалия месец, Gazprom намали с $2 млрд. прогнозата си за печалбите през 2012 г., поради завишените от страна на Русия данъци. В Индия пък, въгледобивната компания Coal India Inc., бе заставена да подпише споразумения за доставки с държавните енергийни фирми, а китайските банки се търгуват на рекордно ниски нива спрямо нетните си активи, поради опасения от фалит на правителства от региона.

Според индекса MSCI Emerging Markets Index, средната оценка на 47 държавни предприятия в страните от БРИК се е понижила до най-ниското си ниво от 2005 г. насам, а четирите най-бързо развиващи се икономики – Бразилия, Русия, Индия и Китай, са забавили хода си на разрастване до ниво от 2009 г., при това в момент, в който тепърва започва новият мандат на Владимир Путин, начело на руското правителство, а в Китай властта трябва да бъде предадена на нови лидери по-късно тази година.

Приложена е графика на MSCI Emerging Markets Index за период от 2007 г. до момента:
MSCI Emerging Markets Index

 

Реклами
Публикувано на Форекс и тагнато. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s