Напрегната седмица за европейските власти

В понеделник Европейската комисия бе шокирана да научи, че отклонението от прогнозирания бюджетен дефицит на Испания ще бъде доста по-голямо от предвиденото. От Брюксел смятат, че целта от 5.8% е „сериозно отклонение” спрямо предварително обявените 4.4%.

Според Moody’s още 25 млрд. евро икономии ще бъдат необходими на Испания, за да достигне дефицит от 4.4%, докато Fitch заявяват, че това е нереалистично и че не е задължително увеличението на прогнозата да повлияе върху кредитоспособността на страната. Междувременно, безработицата остава на рекордно високо ниво –  23.5%, а силният износ, наблюдаван през последните години се свива. Анализатори смятат, че това ще е третата от общо пет години на икономически спад в държавата.

Новината за Испания излезе в неподходящ за европейските власти момент – само няколко дни преди осъществяването на операцията по преструктуриране на гръцкия дълг, отклонявайки за момент вниманието на инвеститорите. Осми март е крайният срок за Гърция да извърши подмяна на притежаваните от частните й кредитори облигации, с нови такива. Провеждането на тази решаваща операция, обаче, може да срещне известни проблеми, въпреки че според слуховете частните кредитори са склонни по-скоро да се съгласят с новите условия. При по-малко от 90% съгласие от страна на частните притежатели на гръцки ДЦК, задължителната колективна клауза (Collective Action Clauses), добавена от Гърция през изминалата седмица, ще бъде активирана и ще принуди участието на всички кредитори, включително и тези, които не са подписали споразумението доброволно. Ако, обаче, процентът на сътрудничество е по-нисък от 66 на 100, сделката ще се провали, а средиземноморската страна ще бъде изправена пред неконтролируем фалит.

Реклами
Публикувано на Форекс и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s