Сблъсъкът между „валутите – убежище“ щатски долар и японска йена

Във валутната търговия традиционни „валути-убежище” са щатският долар и японската йена. И двете валути се радват на повишено търсене, когато рисковите активи биват разпродавани, като изключение не правят и последните няколко дни. Водещите борсови индекси са на червено от началото на месеца, като германският DAX е загубил над 1% от стойността си, британският FTSE 100 също губи ок. 1%,  щатският S&P спадна до 1 343 пункта, след като „флиртува” с нивата при 1358.60 – 1376.10 три седмици. На фона на спадa на световните борси йената и доларът се радват на стабилен ръст спрямо останалите основни валути.  Интересно е как ще се развият нещата между тях самите т.е. във валутната двойка USD/JPY.

Япония изхарчи рекордните 8 милиарда йени (103,47 милиарда долара) в самостоятелната си интервенция на 31-ви Октомври 2011 и още един милиард в началото на Ноември с цел да предпази експортно ориентираната икономика от скъпата национална валута. Оттогава спекуланти страняха от йената, страхувайки се от нова неочаквана интервенция и USD/JPY консолидира в широкия рейндж от 75.50 до 79.50. Наскоро този рейндж бе пробит, като валутната двойка е нараснала с над 5 фигури за последния месец. Въпреки, че Япония изненадващо увеличи своята програма за „количествени улеснения” на 14-ти Февруари, което има ерозиращ ефект върху националната валута, подобно рали без интервенция на Централната банка е впечатляващо, имайки  предвид, че и двете валути са „убежище” и често са тясно корелирани.

Интересен факт е, че възходящия тренд е започнал точно на 3-ти Февруари, когато е бил последния доклад за неселскостопанската заетост в САЩ (Non-Farm Payrolls, NFP), който традиционно минава като вълна през финансовите пазари. Отчитайки 243 000 новозаети през Януари, спрямо прогнози за 150 000 този доклад бе силно положителен и изглежда е дал сериозен тласък на долара спрямо йената. При подобен ръст на заетостта в последния доклад, пазарните участници вероятно ще гледат на числа под 240 000  като негативни в доклада за Февруари, който предстои да бъде публикуван този петък. Затова има вероятност резултатите от NFP тази седмица да, сериозно да допринесат за обръщане на възходящия тренд в USD/JPY.

Чисто тeхнически валутната двойка срещна сериозна съпротива при 81.70, където се намира 61.8% Фибоначи корекция на спада от 85.51 (върхът, достигнат след Април, 2011 след колективната интервенция) до 75.56. Около текущите нива при 80.75 се намира и дневната 200-ЕМА. Осцилаторите (Stochastic и MACD) също показват силно изкупени нива.

Source: Meta Trader 4, Bulbrokers

Положителни резултати от NFP могат да доведат до обратния ефект и нова вълна на повишение при валутната двойка. Какъвто и да бъде резултата от доклада, той не трябва да се гледа в изолация, тъй като особено в тази валутна двойка съществува висока несигурност на фундаментално ниво.

Реклами
Публикувано на Форекс и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s