Гърция е на крачка от сделката с частни кредитори

Според статия на Wall Street Journal Гърция е на крачка от постигането на сделка с частните инвеститори.  Данни от сряда вечерта сочат, че ок. 52% процента от тях, притежаващи облигации на стойност над 100 милиарда Евро, са заявили доброволното си участие в преструктурирането на гръцкия дълг. Според Bloomberg броят на заявилите участие се равнява на близо 60% до момента. Нека припомним, че е нужно участие над 66,6%, за да бъдат активирани т.нар. „колективни клаузи”, в противен случай сделката няма да се осъществи, съответно Гърция няма да получи спасителния пакет и ще обяви неплатежоспособност.

При участие между  75% и 85% ще има дискусия дали да бъдат активирани клаузите, като консенсусът е, че ще бъдат. При участие над 85% Гърция ще може сама да погаси задълженията си, но колективните клаузи не са изключени и в този случай.

Гръцкото правителство цели 90% участие, които повечето специалисти смятат за нереалистични. Консенсусът на банкови анализатори е за участие от 75%.

Крайните резултати от сделката предстоят да бъдат обявени в 22:00 българско време днес, а финансовите министри от Еврозоната ще потвърдят резултатите на срещата си в петък, започваща в 15:00.

Реклами
Публикувано на Форекс. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s