Защо някои валути се влияят от измененията на петрола повече от други?

Норвежката крона, австралийският, новозеландският и канадският долар, напоследък привлякоха вниманието към себе си. Това се дължи на тясната корелация между тези валути и рязко поскъпналия през изминалия месец петрол.

Ръстът на „черното злато”, бе следствие от множество фактори – ограничението за внос на ирански петрол, наложено като санкция от страна на ЕС и САЩ, заради разработваната ядрена програма на персийците, както и заплахата, че Иран може да затвори Ормузкия проток, реагирайки остро в отговор на мерките от Запада. Междувременно, износът на Либия не се възстановява толкова бързо, колкото се очакваше след свалянето на Муамар Кадафи от власт, а в Нигерия политическото напрежение ескалира.

От началото на годината, притесненията са довели до поскъпването с около 6%  на фючърсите върху суров петрол с доставка през април, достигайки до над $105 за барел, а фючърсите върху сорт брент са нараснали с около 13% до $122 за барел. Цената на суровия петрол дори достигна до над $110, при слух за спукани нефтопроводи при най-големият износител в света – Саудитска Арабия, но бързо  възстанови нивото си, след опровергаване на слуха. Съответно, от първи януари насам, австралийският долар се е покачил с 3.5% спрямо щатския, новозеландският – с 4.4%, а канадският долар е добавил 1.7% срещу щатската валута. Норвежката крона е поскъпнала с 3.6% спрямо еврото.

Въпреки че основния износ на Австралия и Нова Зеландия са металите и селскостопанските култури, те отразяват и движенията на петрола, поради факта че са доста чувствителни към промени в цените на суровините като цяло, и са тясно свързани с риск-апетита на инвеститорите.

Случаят на Норвегия също е необичаен. Годишният износ на петрол, като дял от БВП на страната, е по-голям в сравнение с аналогичния дял в Австралия, Нова Зеландия и Канада, но в същото време норвежката крона е по-независима от измененията в цената на петрола, отколкото са валутите на останалите три от разглежданите страни.

И все пак, връзката между движенията на „черното злато” и валутните курсове, не винаги са били в синхрон. Когато суровият петрол достигна годишен връх през май месец м.г., канадският и австралийският долар също нараснаха, но щом цената на суровината започна да спада, под натиска на дълговите проблеми в Европа, стойностите на валутите в Канада и Австралия се задържаха стабилни, преди да започнат да се обезценяват през септември.

Реклами
Публикувано на Commodity Market, Форекс и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s