Пазарът приема резултата от гръцката сделка със смесени чувства

В 8:00 сутринта  гръцкото правителство обяви резултатите от сделката с частните кредитори след първоначалното им отлагане.

–         85.8% от частните кредитори, притежаващи гръцки дълг на обща стойност 172 милиарда Евро, са се съгласили да участват в преструктурирането на дълга.

–         152  от тези 172 милиарда Евро са във формата на гръцки облигации, издадени под местна юрисдикция

–         Гръцкото правителство удължава „срокът за размисъл” до 23-ти Март  за кредиторите, притежаващи облигации под чужда юрисдикция (UK)

–         След задействане на „колективните клаузи” участието в суапа ще нарасне до 99,7%.

Пазарите приеха тези резултати със смесени чувства. 85.8% са малко над консенсуса на анализатори, но под заложената от гръцкото правителство цел от 90%. Катастрофата за момента е избегната и сделка ще има, но евентуалното активиране на „колективни клаузи” отново повдига въпроса доколко тя е доброволна. Във връзка с тези клаузи регулаторният орган ISDA отново ще заседава днес от 15:00 часа, за да реши дали да бъдат активирани част от застраховките  при отписване на дълг (CDS). По същото време ще се проведе и конферентен разговор на финансовите министри от Еврозоната. Освен всичко това в 15:30 излизат данните за неселскостопанската заетост в САЩ, което увеличава несигурността. До момента пазарите реагират на водещата за деня новина по следния начин:

–         Европейските индекси отбелязват плахи ръстове. Германският DAX  е добавил 0,4%, британският FTSE 100 0,05%, широкият индекс Euro Stoxx 600 е без промяна.

–         Доларът поскъпва на валутните пазари спрямо всички водещи валути. При EUR/USD се наблюдава ръст през изминалия ден до 1.3290, подкладен от оптимизма за гръцката сделка. Когато новината излезе, въпреки че тя далеч не бе негативна валутната двойка спада до текущо ниво ок. 1.3220. Типичен пример за ефекта “купи слуха, продай новината”.

–         Спредът между доходността на германските облигации и тези страните от европейската периферия намалява.

–         Петролните фючърси с доставка през Април леко поевтиняват от 107,25$ до 106,75$. Златото остава без съществена промяна при 1 700$.

В заключение можем да кажем, че резултатът от гръцката сделка, макар и положителен на първо време не успява да подхрани риск апетита. Много от пазарните участници по скоро стоят с пръст на “паник бутона”, който може да бъде натиснат ако резултатите от срещата на Еврогрупата, ISDA и NFP данните не дадат задоволителни резултати.

Реклами
Публикувано на Форекс. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s