Как данъкът върху трансакциите в Еврозоната би засилил финансовата роля на Лондон?

Зад натиска на Франция, за въвеждане на данък върху финансовите трансакции в Еврозоната, стои идеята че банкерите и всички останали носещи вината за световната криза, трябва да платят своя дял, справедливо допринасяйки за справянето с проблемната ситуация.

Междувременно, Европейската комисия е изготвила свой собствен план за такъв тип данък, обхващащ страните от Еврозоната, а Саркози и висшестоящи чиновници, дори настояват подобна мярка, но в глобален мащаб да бъде разгледана на дневен ред от Г-20. Докато изоставаше от конкуренцията, в кампанията си за предстоящите тази пролет избори за президентския пост,  Никола Саркози направи обещание, че с преизбирането си ще въведе под някаква форма данък върху трансакциите във Франция. Според него, това ще гарантира, че тези които са спомогнали за развитието на финансовата криза, ще платят за възстановяването на публичните финанси.

Имайки предвид динамиката на европейската политика, изглежда твърде вероятно, че налагането на такава мярка ще донесе множество ползи за Лондон – може би вече най-големият финансов център в света. По-специално, най-голяма би била облагата за валутните трейдъри там. Със сигурност, всеки опит за въвеждане на ограничителни данъци и такси върху трансакции в Еврозоната, няма да включват Великобритания, където министър-председателят – Дейвид Камерън, ще наложи вето върху всяка една мярка, която би била в ущърб на Лондонското Сити, отговарящо за около три четвърти от финансовите операции в ЕС. Предстоящата среща на финансовите министри от Еврозоната, която ще се проведе на 13-ти март, може да бъде от решаващо значение за определяне накъде ще поемат предложенията в тази насока.

Ако погледнем статистиката, всяко едно решение свързано с по-нататъшното развитие на въпроса за облагане на финансовите операции с данък, неминуемо би довело до затвърждаване на Лондон, като световната столица на FOREX търговията. Според последното тригодишно проучване на Банката за международни разплащания, за 2010 г. Великобритания е отчела 36.7% или $1.854 трлн. от дневния оборот на валутния пазар, което е с 2.1% повече спрямо 2007 г. Сред останалите водещи по оборот страни за 2010г. САЩ се нарежда на второ място с малко под 18%, след тях е Япония с 6.2%, а Сингапур и Швейцария регистрират по 5.3% дял от дневния оборот.

След Великобритания, в ЕС на второ място по сделки с валута се нарежда Франция с едва 3% от глобалната търговия, следвана от Германия с 2.1%, което подчертава значителната в това отношение преднина на Лондон, и то пред водещите на Стария континент, икономики.

Реклами
Публикувано на Форекс и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s