Техническият фалит на Гърция не успя да изненада пазарите

Въпреки успешното споразумение, което южната ни съседка постигна с частните кредитори  през изминалата седмица, доброволното участие бе под необходимите 90%. Този факт наложи понижаването на рейтинга на Гърция до „контролиран фалит” от агенциите Fitch и Moody’s. След заседанието си Международната асоциация за търговия със суапове и деривати също изрази становище, че е настъпило „кредитно събитие”. Това съответно ще задейства застраховките за защита от банкрут (CDS), според които трябва да бъдат изплатени обезщетения в размер на 3.2 милиарда евро.

Случилото се на практика бе както неизбежно, така и предричано от множество пазарни анализатори през последните месеци. Пазарната реакция бе подобна на тази при редица събития, които се калкулират от пазара предварително под формата на очаквания. Техническият фалит на Гърция не успя да разколебае възхода на фондовите пазари – широкият щатски индекс S&P 500 е готов да атакува исторически върхове, а европейските пазари също продължават да възстановяват загуби.

Въпреки първоначалния пазарен оптимизъм, обаче,  е препоръчително пазарните участници да останат нащрек за потенциални усложнения на обстановката около Гърция. Това се дължи на факта, че пазарната реакция в този случай може да не е мигновена. Допълнителен риск в близките дни, който да застраши риск апетита, може да се окаже нуждата на Гърция от извънредни помощи, за да обслужи плащанията по дълга си, както и проблеми, обвързани с изплащането на обезщетенията към частни кредитори. Какви ще са дългосрочните последици от настъпилото в петък кредитно събитие е въпрос, който несъмнено ще вълнува пазарните участници в близките седмици.

Реклами
Публикувано на Форекс и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

1 Response to Техническият фалит на Гърция не успя да изненада пазарите

  1. Явор каза:

    Съглсен съм.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s