Кога ще спре растежът при акциите на APPLE?

Напоследък компанията, за която най-много се говори е APPLE. Технологичния гигант продължава да бъде най-обсъждан заради огромната си капитализация от над 560 милиарда долара, невероятните печалби (37 милиарда за 2011 г.), огромния акумулиран кеш от близо 100 милиарда, новините около предстоящия  дивидент (за последно раздаван през 1995г.) и т.н. Същевременно и самата компания присъства постоянно в медиите, като залага на съвременния мениджмънт, на широката реклама, на социалния статус, търсен с притежанието на даден продукт. Иначе казано, компанията използва максимално добре съвременното потребителско поведение.

Без съмнение могат да се кажат много доводи за евентуален растеж или спад, което прави уравнението много сложно. Все пак по-задълбочен поглед показва, че продажбите могат да варират в широк диапазон, заради трудните за прогноза пазари в Китай и Бразилия. Специално този в Бразилия може да надмине по продажби и Китайския за тази година. Apple  поддържа изключително висок пазарен дял, което не може да продължи вечно, като съответно и маржа на печалбата ще пада. От всеки нов продукт се очакват чудеса, като същевременно конкуренцията не спи и предлага не лоши алтернативи, дори понастоящем.

Наблюденията ми напоследък показват, че през 2011г. акцията е постигнала 3 върха, след което е следвала корекция с поне 10%. От друга страна, след всеки отчет капитализацията достига нива, еквиваленти на p/e 15 (на база новата прогноза за печалби). Отчетите на компанията постоянно надхвърлят прогнозите и водят до нови и нови върхове. За тази година средните прогнози към момента сочат 157 милиарда продажби, 43 милиарда печалба и достигане на 635 долара за акция.

На база всичко това би било опасно да обявим компанията за надценена в момента, но прекомерните очаквания като че ли взимат връх. Търсените сигнали за спад биха могли да бъдат лошо приемане на някой от новите продукти и съответно отчет не надхвърлящ очакванията на пазара. Също така цената на акцията може да бъде повлияна силно от евентуален спад на щатските индекси, заради голямото тегло на компанията в тях.

Източник: Bulbrokers-TWS

Реклами
Публикувано на Форекс и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

1 Response to Кога ще спре растежът при акциите на APPLE?

  1. The mod каза:

    Колкото и да са гениални, AAPL вече се превръщат в балон. Графиката добре го показва. Последния път, когато са раздали дивидент, на следващата година са регистрирали рекордна загуба.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s