HSBC: „Всичко, което си мислехте, че знаете за швейцарския франк е погрешно“

Силното поскъпване на швейцарския франк преди началото на интервенциите на Централната банка се дължеше на засиленото му търсене от страна на чуждестранните инвеститори, които заради притесненията си за разрастване на европейската дългова криза търсеха сигурно убежище, което швейцарската валута предлага. Това е „конвенционалната” истина споделяна от повечето от нас, но според инвестиционната банка HSBC тази представа е напълно погрешна.

Анализ на платежния баланс на Швейцария показва, че не чуждестранните инвеститори са виновни за потапянето на Еврото до 1.0075 франка през Август, като само  4 месеца по-рано се котираше на ниво 1,30 франка. Дори напротив, за същия период чуждестранните инвестиции  в деноминирани във франкове активи са отчели спад от 10 милиарда франка. Същевременно обаче са намалели и инвестициите на швейцарци в чуждестранни активи, което води до засиленото търсене на франка. Логичното заключение е, че швейцарците сами са допринесли за поскъпването на националната си валута.

Скъпият франк представляваше опасност за експортно ориентираната икономика и затова на 6-ти септември, 2011 Централната банка на Швейцария (SNB) фиксира дъното на Еврото спрямо франка при 1,20.

Валутните резерви на SNB оттогава не бележат особено голям ръст, което е знак, че това дъно не се поддържа от централната банка, посредством купуването на Евро и продаването на франкове. Според анализаторите на HSBC работата на SNB вършат швейцарците, които от септември насам отново търсят засилено чуждестранни активи и продават франкове. В някакъв момент обаче швейцарците ще почнат да връщат парите си обратно вкъщи, което отново ще доведе до поскъпването на франка.

Според мен най-голяма роля за поддържането на курса на EUR/CHF ок. 1.20 имат спекулантите, които очакват намеса на SNB при спад под тези нива. Пазарът е свръх изкупен и всяко рали във валутната двойка ще бъде използвано за прибирането на печалби и това съответно ще връща двойката при тези нива. От друга страна предполагам много от пазарните участници държат sell stop поръчки непосредствено под 1.20., които ако бъдат задействани ще доведат до рязко поскъпване на франка, преди централната банка да интервенира. Това е добър довод вместо да купуваме EUR/CHF при текущите нива, да използваме евентуален рязък ръст на двойката за скъсяване с чакаща поръчка за прибиране на печалба.

Реклами
Публикувано на Форекс. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s