Royal Bank of Scotland (RBS) се готви отново да попадне под светлината на прожекторите

Акциите на RBS стартираха седмицата с повишени обеми и покачване на цената, след като стана ясно, че се водят преговори с емирството на Абу Даби за придобиване на 1/3 от капитала. Без съмнение параметрите по евентуалната сделка ще са показателни за състоянието на банката, като вероятно ще последва силно движение. Големите движения не са новост тук, като при сегашната цена от 28 пенса имаме растеж от 70% спрямо дъното през Октомври 2011г., същевременно спрямо пред кризисните нива спадът е със страховитите 96%.

На пръв поглед всичко е чудесно, защото влиза нов инвеститор с огромни ресурси, но дали това не е продиктувано от спешна необходимост?! Съмненията ми се засилват от последния анализ на Barclays Capital, където се очаква RBS да бъде изправена пред отписвания за нови 13 милиарда паунда, основно заради проблеми с жилищните кредити.  Притеснителни са и аналогиите с последните увеличения на капитала при други големи банки в Европа ( като например Unicredit и Commerzbank), където цената беше много под очакванията. Това показва, че акциите в банковия сектор може би са завишени покрай огромните усилия за вдъхване на доверие към сектора. В противовес на горното ще кажа, че акциите са на сравнително ниски нива и няма на къде да падат много, докато евентуалния растеж би могъл да бъде процентно огромен в близките години.

Може да се каже, че банката е една от големите потърпевши от кризата, като британското правителство се принуди да  придобие 83% от нея за 45.5 милиарда паунда, което отговаря на 50.2 пенса на акция.  За тежкото положение на банката основна роля изигра и почти фаталното придобиване на ABN Amro. През 2011 г. банката завърши с загуба от 2 милиарда паунда, главно заради отписване на гръцки дълг и компенсации за неправомерно продадени застраховки. След кризата банката свива дейността си и се концентрира към Лондон, Париж и Франкфурт. Активите на компанията са спаднали с 600 милиарда паунда до 1.66 трилиона паунда, като за сравнение най-голямата банка в Европа (Deutsche Bank) има активи за 2.1 трилиона евро.

Източник: Interactive Brokers

Реклами
Публикувано на Форекс и тагнато. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s