Ще бъдат ли увеличени европейските фондове за финансова стабилност?

Срещата на финансовите министри на страните от ЕС в Копенхаген този петък и събота ще бъде неформална и не се очаква да бъдат взети решения утвърдени със закон. Въпреки това тя в никой случай не е маловажна, тъй като ще бъдат дискутирани най-наболелите проблеми в региона.

Трите основни въпроса, които ще са на дневен ред са въвеждането на данък за финансовите трансакции, бюджетът на ЕС за периода 2014-2020 и може би най-важната тема – начинът и сумата с която трябва да бъдат увеличени европейските фондове за финансова стабилност, за да имунизират Еврозоната срещу разрастване на дълговата криза.

Нека се спрем на последната тема, тъй като предполагам тя ще намери отражение върху валутните пазари.

В края на миналата година  бе решено  временния „Европейски фонд за финансова стабилност” (EFSF) да остане активен до средата на 2013, като от 1-ви Юли, 2012 успоредно с него да влезе в сила перманентен „Европейски механизъм за стабилност” (ESM). Според първоначалната договорка  размерът на новосъздадения фонд (ESM) не трябваше да надвишава 500 милиарда Евро. Малко след това стана ясно, че поставения таван ще бъде недостатъчен да помогне на по-големите икономики, като тези на Испания и Португалия, в случай на нужда. В наскоро публикуван доклад  Европейската комисия предлага три опции за увеличаване на фондовете. Най-обсъжданата и считаната за най-вероятна опция е към капацитета на постоянния ESM  да бъдат добавени неизползваните средства от временния EFSF равняващи се на 240 милиарда Евро. По този начин ESM ще нарасне до 740 милиарда, а комбинираната „огнева мощ” на двата фонда ще достигне 940 милиарда.

Противник на тази възможност е Германия, която ще има и най-голям принос към създаването на фонда. Консервативните правителства на Финландия и Холандия вероятно също няма да подкрепят увеличаването на помощите за задлъжнели държави. Основен довод на противниците е, че увеличаването на фондовете ще изпрати негативно послание към пазара, че Еврозоната се готви за катастрофален сценарий. От друга страна поддръжниците на увеличаването на ESM до близо 1 трлн., сред които ЕК, МВФ, САЩ и повечето страни от Еврогрупата поддържат точно обратната теза – увеличаването на средствата ще върне доверието в Еврозоната.

Реклами
Публикувано на Форекс. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s