„Синьото злато“ – нов хоризонт за инвестиции

Днес ще насочим вниманието ви към ресурс, който до момента е подценяван поради изобилието му, но редица тенденции в развитието на модерната икономика насочват вниманието на инвеститори към него все повече и повече. Става въпрос за водата, за която в последно време пазарни анализатори използват израза „синьо злато”. Въпреки че е трудно да я приемем за суровина, можем да посочим около пет тенденции в съвременната икономика, които би трябвало да повишат значително търсенето й в дългосрочен план. Това са, именно, индустриализация, урбанизация, промяна в климата, нарастване на населението в глобален план, както и недостиг на водна инфраструктура.

Пазарните участници, които смятат, че подобна тенденция би се реализирала в бъдеще, следва да търсят инвестиции в компании, специализирани в изграждане на водна инфраструктура и поддръжката й. Сред търгуваните на NYSE компании подобни възможности предлагат General Electric Co. (GE), Xylem Inc. (XYL) и Pentair Inc. (PNR).

В настоящата статия ще се спрем по подробно върху компанията Pentair Inc., която за момента има най-силни позиции в бранша. Акциите на компанията наскоро отчетоха рязък скок, след като се извърши сливане с Tyco’s Flow Control – сделка, която направи новообразуваната фирма най-голямата в сектора. Продуктовата гама на Pentair включва както производство на водни филтри на ниво домакинства, така и помпи  и филтри за обществени водни системи и в производството на напитки. Приходите на Pentair за 2011 възлизат на 3.4 милиарда долара, докато тези на Tyco’s Flow Control – 3.6 милиарда, което прави общо 7 след сливането им. Съответно прогнозите за комбинираната печалба на двете компании възлизат на 250 милиона долара. Очаква се сливането да доведе да повишение на  EPS (Earnings per share) на акцията с около 40 цента. В допълнение размера на изплащания дивидент на собственици на акции е в размер на $0.88.

Въпреки значителния ръст от 15% в акциите на Pentair Inc. след сливането, прогнозите за растеж на компанията в средносрочен план и дългосрочен план представляват интересна възможност за търсещите нови полета за инвестиции.*

* Статията е съставена въз основа на следните източници:

http://www.cnbc.com/id/46944627?__source=yahoo%7Cheadline%7Cquote%7Ctext%7C&par=yahoo

http://seekingalpha.com/article/464941-pentair-merger-creates-long-term-value?source=yahoo

Източник: TWS Bulbrokers

Реклами
Публикувано на Форекс и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

1 Response to „Синьото злато“ – нов хоризонт за инвестиции

  1. boykomet каза:

    Водата наистина ще стане по-скъпа от златото. Тенденцията „синьо злато“ вече работи независимо от спекулативно високата цена на златото. Без злато се живее, но без чиста питейна вода – не може. Замърсеният въздух го дишаме във всеки голям град днес – просто нямаме избор, но мръсна вода никой не пие – купува си чиста.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s