Фискалните затруднения на Испания катализират спада на фондовите пазари

От началото на месец април ставаме свидетели на корективно движение на световните капиталови пазари, които се радваха на значителни повишения през първото тримесечие на годината. Подобно на ситуацията от ноември 2011, когато повод за спада на борсите и еврото беше дълговата криза в Италия, то сега причинител на бягството от риск е друга държава от южна Европа – Испания.

Новините около четвъртата по големина икономика в Европа в последно време показват редица признаци на финансови затруднения. Размерът на заемите, отпуснати от ЕЦБ на испанските банки през месец март, възлизат на рекордната сума от 316.3 милиарда евро. Това представлява над 30% от общата сума, предназначена за европейската банкова система по програмата за дългосрочно рефинансиране на ЕЦБ.

В опит да се справи с увеличаващата се задлъжнялост, испанското правителство прие редица рестриктивни мерки, сред които данъчни увеличения и ограничения на административните разходи. Заплататите в публичния сектор за тази година ще бъдат замразени, а около 12.3 милиарда евро се очаква да постъпят в хазната от увеличение на данъчната ставка за едрия бизнес.

Очакванията са мерките за борба с увеличаващата се задлъжнялост да доведат до свиване на испанската икономика с 1.7% през настоящата година, а дефицитът на страната да бъде намален от 8.5% на 5.3%. Въпреки това, според мнението на анализатори предприетите действия не са достатъчни на фона на отрицателния растеж .  Безработицата в страната продължава да поддържа рекордните 24%, като нивата при младежта надвишават 50%.

Гореизложените факти оказаха своето влияние върху испанския дългов пазар, където доходността по 10-годишните ДЦК достигна 6%. Водещият испански борсов индекс IBEX 35 изгуби близо 20% спрямо върха си през февруари (графика на инструмента е приложена в края на статията), а достигнатото днес дъно при 7144 е най-ниската му стойност от 3 години насам.

Ако предприетите оздравителни мерки не доведат до очаквания резултат и испанският дефицит продължи да нараства, то това несъмнено би се отразило на глобалния риск апетит, водейки до по-дълбоки спадове на фондовите пазари и подлагайки единната валута на натиск.

Source: Bulbrokers TWS

Реклами
Публикувано на Форекс и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s