Испанският аукцион на 10-годишни ДЦК породи повишена волатилност на валутните пазари

Основно събитие от днешния икономически календар бе търгът на испански 10- и 2-годишни облигации, който се провежда 8 пъти годишно. Пазарите очакваха с особено внимание резултатите, с оглед на задълбочаващите се в последно време финансови проблеми на Испания.

Търсенето бе на по-високи нива от първоначално прогнозираните, след като общата набрана сума от продажбата на ДЦК възлезе на 2.54 млрд. евро. В същото време доходността при 10-годишните облигации отчете повишение с 0.34% до 5.74%.Във Франция също се проведе аукцион, който,подобно на испанския, се характеризираше с повишено търсене и доходност.

Първоначалната реакция на пазарите бе положителна, в резултат на което двойката EUR/USD достигна дневен връх при 1.3164, но в последствие масирани разпродажби на единната валута отведоха курса до 1.3080 към настоящия момент. На първата от двете приложени графики може да видите съпоставка между доходността до падежа по 10-годишните испански ДЦК и немски бундове, докато долната графика отразява кредитния спред на двете държави. Покачването му пред последните дни е една от причините за бягството от риск, наблюдавано на фондовите пазари.

Source: Bloomberg

Реклами
Публикувано на Форекс. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s