Кога ще стане ясно дали Португалия се нуждае от втори спасителен пакет?

На фона на отново растящата доходност по италианските и испански ДЦК, проблемите на Португалия не се радваха на особено медийно внимание през изминалата седмица. Португалия няма да се появи в челните заглавия и през тази седмица защото не предстоят аукциони, на които да изпъкнат финансовите затруднения  на страната (линк със списък на предстоящите държавни аукциони ). Въпреки това, според тема в блога на Financial Times  е много вероятно южната държава да е следващата, която ще се нуждае финансова помощ и то до броени месеци.

Първият спасителен пакет на стойност 78 милиарда Евро ще бъде изразходен чак в началото на 2014. Решението дали ще има нужда от втора финансова инжекция трябва да бъде взето много по-рано.

През настоящата година страната е освободена от задължения, които трябва да бъдат финансирани от емитирането на допълнителен дълг. През септември 2013  обаче падежират ДЦК на обща стойност 9,3 милиарда Евро (таблица), които трябва да бъдат финансирани от  емитирането на нови средносрочни и дългосрочни такива. За да отпусне своя дял от средствата, нужни за потушаване на общия дълг, МВФ вероятно ще иска гаранции, че Португалия ще получи достъп до финансовите пазари и то година по-рано. Такъв поне бе случаят с Гърция. Това значи, че в случай че  в идните месеци Португалия не успее да убеди  МВФ, че ще набави тези 9,3 милиарда вторият й спасителен план ще трябва да е готов година по-рано т.е. септември 2012. За да бъде готов по това време, подготовката трябва да е започнала 2-3 месеца по-рано т.е. ок Юни

Текущата доходност по 10-годишните португалски ДЦК е ок. 11,5%, а през май миналата година, когато е получен първия спасителен пакет е била двойно по ниска. При това положение страната е поставена пред непосилна задача, независимо от амбициозните бюджетни реформи.

Доходност по 10-годишните ДЦК на Португалия 

Източник: Bloomberg

Публикувано на Форекс и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s