Фундаменталните източници на волатилност през днешната Азиатска сесия

Днешната Азиатска сесия генерира силна волатилност в кросовете на Еврото и йената. Причината за рязкото понижение на EUR/USD е намаляването на кредитния рейтинг на Испания с две степени от A до BBB+. Агенцията S&P отново избра момента когато пазара е най-неликвиден (ок. 24:00 часа бълг. време ), което доведе до мигновения спад на валутната двойка от 1.3240 до 1.3210, като поевтиняването се задълбочи и в часовете след това.

Катализатор на волатилността при кросовете на йената бе срещата на Bank of Japan. В синхрон с очакванията лихвените нива останаха непроменени в диапазона 0.0 – 0.1%. Това което предизвика объркване сред пазарните участници бе промяната в програмата по изкупуването на активи. Банката реши да увеличи стойността на изкупените японски ДЦК с 10 трлн.йени, и в същото време да намали  програмата по набирането на обезпечени финансови средства с фиксиран лихвен процент с 5 трлн. Така общият размер на програмата се увеличава с 5 трлн. до 70 трлн йени. Тъй като различните информационни агенции акцентираха върху различните компоненти на програмата, пазарите бяха объркани и станахме свидетели на резки движения на валутните кросове в двете посоки.

Последен ден на седмицата, намаляването на рейтинга на Испания, предстоящи почивни дни в Азиатския регион, желанието за прибиране на печалби след ръста на фондовите пазари през последните дни… Всичко това подсказва, че днешния ден ще е доминиран от бягството от риск.

Реклами
Публикувано на Форекс и тагнато, , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s