Предстои ли излизане от търговията в рейндж при EUR/USD?

През последните седмици най-търгуваната двойка EUR/USD остана в тесен рейндж, който бе изключително благоприятен за търговията без стопове и даваше възможност да печелим, дори когато първоначално не сме познали посоката. През следващите дни обаче трябва да бъдем с повишено внимание, тъй като и в технически и във фундаментален план има сериозни предпоставки, които биха могли отново да вкарат валутната двойка в тренд.

В технически план ЕUR/USD вчера тества съпротивата на падащата трендлиния при 1.3282, като се отблъсна от нея приключвайки деня при 1.3237. Спадът в двойката бе продиктуван от ръст на  долара, който дойде след покачване на индекса ISM в сферата на производството до 54.8 от 53, което е най-силния темп на растеж за последните 10 месеца и намалява възможността за QE3. Значителна подкрепа оказва ключовото ниво при 1.32 което съвпада и с възходящата трендлиния на корекцията от 1.3057 до 1.3283 и бе пробито в момента на писане.

В средносрочен план подкрепа оказва нивото при 1.3, което бе тествано многократно през последните два месеца, следвано от 1.2626, което е дъното за 2012. Погледнато на дневна графика целта при пробив на долната част на оформилия се низходящ триъгълник съвпада с годишното дъно .

На фундаментално ниво съществуват редица рискови фактори, които ще предизивикат силна волатилност в двойката. В Гърция и Франция предстоят избори, като вероятно тези в Гърция представляват по-голям събитиен риск.  Очакванията са, че победител в президентските избори във Франция ще бъде Франсоа Оланд, който не подкрепя строгите фискални мерки и ще  поддържа по скоро политика на стимулиране на растежа. На фона на все по-често критикуваното „затягане на коланите”, промотирано от Германия, победа на Оланд вероятно ще има положителен ефект върху пазара. Ситуацията в Гърция е по-различна. Ако там центристките партии Нова Демокрация и ПАСОК, които ще запазят политиката на рестрикции, не спечелят мнозинство финансовите проблеми на южната страна, получила два спасителни пакета, отново ще се появят в заглавията, което определено няма да е положително за Еврото.

Друг рисков фактор са аукционите на ДЦК в Испания и Франция в четвъртък. Испания ще пласира 3- и 5-годишни ДЦК, а Франция 5, 10 и 15-годишни. Успехът на аукционите ще зависи и от доходността по облигациите на другите страни от европейската периферия.

Вниманието на пазарните участници ще бъде насочено и към срещата на ЕЦБ, пак в четвъртък. Въпреки, че не се очаква да бъдат анонсирани нови инициативи тази седмица, риториката, касаеща слабите икономически данни в последно време ще бъде следена отблизо.

Сред редовните данни в икономическия календар тази  седмица присъства и заетостта в неселскостопанския сектор в САЩ в петък. Тук трябва да обърнем внимание, че ръст в молбите за помощи за безработни за трети пореден път миналата седмица предизвика нов дебат  за количествени улеснения. Ако и данните за заетостта излязат негативни това определено няма да е положително за долара.

Реклами
Публикувано на Форекс и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s