Нажежената политическа обстановка в Гърция – пречка за възстановяването на европейските пазари

Два дена след резултатите от изборите в Гърция вероятността южната ни съседка да сформира стабилно правителство е почти нулева. Броени часове преди края на европейската сесия вчера водачът на крайно лявата партия „Сириза”, на когото бе връчен мандат за съставяне на правителство, направи изявление, което  потопи основните индекси. Ципрас заяви намерението си да адресира писмо до председателите на ЕЦБ, Европейската комисия и Европейския съвет, в което да обяви, че подписаните договори за спазване на рестриктивните мерки са нелигитимни, тъй като представляват гласа само на 32% от гръцкото население. В изказването си лидерът също намекна, че трябва да бъде наложен мораториум върху гръцкия външен дълг.

В резултат в оставащите часове до края на търговската сесия немският индекс DAX 30 се понижи с 130 пункта от достигнатия дневен връх до 6439, а френският CAC 40 изгуби 60 пункта до 3124.

Днес европейските акции се търгуват без големи изменения, като фокусът на пазарите е насочен към предстоящите срещи на Ципрас с лидера на ПАСОК Веницелос в 18:00 българско време и с водача на консервативната „Нова демокрация” Антонис Самарас в 19:00. Очакванията са да не бъде постигнато споразумение, след което по правило президентът на Гърция Папуляс трябва да посредничи за създаването на правителство на националното единство. Като най-вероятен според анализатори се посочва вариантът за насрочване на нови парламентарни избори след около месец.

В отговор на събитията около гръцката политическа криза европейските лидери  твърдо подчертаха, че няма да толерират отстъпки от подписаните вече споразумения за спазване на фискална дисциплина.

Source: Bloomberg

Реклами
Публикувано на Форекс и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s