Според слухове спекулативната загуба на JP Morgan се очаква да нарасне

Преди точно седмица изпълнителният директор на инвестиционната банка JP Morgan Chase & Co. обяви загуба в размер на 2 милиарда долара, резултат от неоправдано голям риск, поет от инвестиционния отдел на банката. В същността си сделката, причинила колосалната загуба, е била опит за хеджиране на корпоративни облигации, притежавани от банката, чрез закупуване на серия от дериватни инструменти.

Директорът на банката Джейми Даймън заяви, че първоначално обявената загуба от 2 милиарда долара може да се увеличи през следващите тримесечия поради преоценки. Изглежда обаче, че обявеният от него период може да се окаже съкратен, след като анонимни служители на банката са заявили вчера, че загубите към момента вече възлизат на 3 милиарда. Положението на инвестиционния гигант е допълнително затруднено от хедж фондове и големи инвеститори, които се възползват от ситуацията и ускоряват спада на активите, притежавани от JP Morgan.

Стана ясно също и че вече тече разследване от страна на Федералния резерв, целящо да разкрие първоначалния размер на спекулативната позиция и размера на увеличаващите се загуби, както и дали инвестиционната банка е поела рискове, надвишаващи допустимите лимити за федерално регулирана депозитарна институция.

Същевременно трябва да отбележим и добрите новини за JP Morgan, смекчаващи негативите от злощастната хеджираща позиция. Прогнозите сочат печалбата на банката за настоящото тримесечие да възлезе на 6 миларда долара, които биха компенсирали непредвидените 3 миларда загуби. В допълнение цялостното финансово състояние на банката остава стабилно, като трябва да бъде отчетено, че JP Morgan успя да увеличи размера на дивидента си по-бързо от конкуренцията благодарение на по-добри печалби и солидни капиталови резерви. Мнозинството от финансови анализатори и големи инвеститори също остават оптимистично настроени към дългосрочното развитие на банката.

В заключение ще отбележим, че случаят JP Morgan стана причина да се поднови дебата относно регулацията на финансовите институции – гиганти. Подобни резки колебания на печалбите са характерни за хедж фондове, но не би следвало да бъдат наблюдавани в инвестиционна банка, в която депозитите са гарантирани от правителството и която получава изключително евтино финансиране от Федералния резерв.

Image

Source: Bulbrokers Trader WorkStation

Реклами
Публикувано на Форекс и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s