Среброто спадна до ключовата си подкрепа

Днес поставям на вниманието ви среброто, заради спада му до ключовите нива на подкрепа при 27,50$ за тройунция. Технически се е оформил триъгълник, който предполага подкрепата да издържи и цената да тръне нагоре, към съпротивата около 31,50$. Евентуален пробив над тези нива ще открие и хоризонта за тест на върха от 2011 г.

Source: Bloomberg

Към момента корекцията от върхът е 46%, което е около средните исторически корекции. За справка върхът от 2004г. беше последван от 34% спад, след върхът от 2006г. спада достигна 35%, а този от 2008г. доведе до 57% спад. При продължаване на дългосрочния тренд може да очакваме следващия връх да достигне зоната 70-100$, като времево нивата се проектират в началото на 2013г.

Фундаментално среброто се използва широко в промишлеността, като последните години съществува постоянен дефицит в производството. От широко използваните ресурси световните запаси на сребро ще се изчерпат най-бързо. Не на последно място масово избраната политика в световен план за печатане на пари носи значителен инфлационен риск, което увеличава и използването му като защитна инвестиция. Интерес факт е че физическото придобиване на сребро излиза около 30% по-скъпо спрямо сегашните борсови котировки.

Широко използваните варианти за търговия със сребро са чрез фючърсни контракти, чрез акции на компании добиващи сребро, или посредством борсово търгувани фондове (ETF).  Все пак ако не искаме да се занимаваме с падежи на фючърси, разглеждане на корпоративни отчети и прочие, ви препоръчвам търгуването на Excnange-Traded Funds (ETF). Бърз поглед показва, че най-търгувания фонд за сребро е iShares Silver Trust (кодът във Trader Workstation e SLV). На графиката е видно, че цената му се движи с минимално отклонение спрямо спот цената на среброто (XAG), което е често срещано неприятно явление при други фондове.

Реклами
Публикувано на Commodity Market и тагнато. Запазване в отметки на връзката.

1 Response to Среброто спадна до ключовата си подкрепа

  1. Интересни са тези тенденции. Ще следя повече стойностите на злато и сребро, тъй като имам подобни инвестиции.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s