Предстои ли по-сериозна корекция в низходящия тренд при EUR/USD

В петък Еврото се възстанови след спад от около 4% този месец и  достигнато 4-месечно дъно при 1.2641. Възстановяването на единната валута дойде като следствие от затварянето на къси позиции близо до годишното дъно и хеджирането преди срещата на G8 през уикенда. Рекордната стойност на фючърсите в къси Евра (174 000 спрямо 143 000 контракта седмица по-рано) според CFTC доклада в седмицата до вторник, 15-ти май, също подсказва, че предстои затваряне на тези къси позиции. Според слухове във финалния час на търговия в петък зад рязкото покачване на Еврото стои  Бразилската Централна Банка , която активно диверсифицира валутните си резерви. Докато в средносрочен, а вероятно и в  дългосрочен план, настроенията за EUR/USD остават мечи, изниква въпросът  дали продължението на корекцията не е по-вероятния сценарий в краткосрочен план.

В технически план единната валута тества съпротивата при 1.2793 (23,6% Фибоначи корекция на спада след гръцките избори от 1.3283 до 1.2641), което съвпада и с 20 SMA на 4-часовата графика.

На дневна графика свещта от тип Heiken-Ashi подкрепя тезата за ръст през следващите дни.

Във фундаментален план на този етап липсват съществени събития, които биха могли да окажат подкрепа на Еврото. Потенциално такова в близко бъдеще обаче е натискът върху Германия за създаване на общи европейски облигации. На срещата на Г-8 този въпрос е бил поставен на г-жа Меркел от британския премиер Камерън, както и от Обама. Френският премиер Оланд също ще се опита да убеди канцлера да вдигне ветото от единните европейски облигации на срещата на ЕС тази сряда. При подобен тип общи облигации ще се снеме част от дълговото бреме на най-задлъжнелите страни основно за сметка на Германия. На фона на нарастващото нежелание на германските данъкоплатци да поемат от дълговото бреме на Европа  и спадащата подкрепа на партията на Меркел, канцлерката едва ли ще промени позицията си, със сигурност не и преди изборите в Гърция. По-интензивен диалог в тази насока обаче би могъл да бъде интерпретиран като Евро-позитивен.

Реклами
Публикувано на Форекс. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s