Еврооблигациите ще бъдат сред основните теми на срещата на европейските лидери в сряда

Основен акцент на неформалната среща на лидерите на страните от ЕС в сряда ще бъде обсъждането на специфични мерки за стимулиране на растежа и създаването на работни места. Очаква се сред внесените предложения да фигурират отпускането на повече финансови средства от Европейската инвестиционна банка, както и създаването на „проектни облигации”  издадени от ЕС за финансирането на инфраструктурни проекти. Едва ли обсъждането на тези идеи ще намери веднага отражение върху пазара, тъй като те ще бъдат официално подписани едва на следващата среща в края на юни. Това, което ще представлява интерес за пазара ще бъде дискусията свързана със създаването на колективните Еврооблигации.

Новият френски президент Франсоа Оланд е повдигнал въпроса на срещата на на Г-8 тази събота и неделя и се очаква да продължи разговора си с Ангела Меркел на тази тема и в сряда. Очаква се Оланд да получи широка подкрепа от много от останалите Евролидери, като италианския и испанския премиери, както и от Европейската комисия, която отдавна подкрепя идеята. Ангела Меркел, от своя страна твърдо се противопоставя, което е съвсем логично, имайки на предвид, че бремето на колективните облигации ще падне основно на германския данъкоплатец. Почти е сигурно ще канцлерката няма да даде допълнителен стимул на гръцките гласоподаватели да подкрепят Сириза, партията която е срещу бюджетните съкращения, и ще остане непоколебима в отказа си. Притисната от една страна от европейските лидери и от друга от спадащата обществена подкрепа на нейното правителство става все по-вероятно г-жа Меркел да стане поредната политическа жертва на европейската дългова криза.

Докато Еврото се възстанови спрямо валутите убежище японска йена и щатски долар, то се обезцени спрямо високодоходните Новозеландски, Австралийски и Канадски долар. Това подсказва, че като цяло фундаменталната оценка за Еврото и финансовата ситуация в региона не се е променила, а възходящото движение е резултат от прибирането на печалби и смекчаване на страховете на фона на липсата на по-лоши данни в първия ден от седмицата. Валутната двойка EUR/USD има още потенциал за ръст, който обаче засега е ограничен от превърналото се в съпротива старо ниво на подкрепа при 1.3000, като преди това значителна съпротива окзава нивото 1.2885 (38,2% Фибо корекция на спада от 1.3283 до 1.2641)

Реклами
Публикувано на Форекс. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s