Опитът на Еврото за възходяща корекция остава безуспешен

Опитът на единната валута за продължение на възходящата корекция бе обречен на провал след изказването на вече бившия премиер на Гърция Пападемос, според когото рисковете за излизането на страната от Еврозоната са реални и Гърция няма друг избор освен да се придържа към строгите рестриктивни мерки или да се върне към Драхмата.

Очакванията за срещата на Евролидерите днес са да бъдат взети някои мерки за стимулирането на растежа в региона (споменати в предния пост), но инвеститори силно се съмняват да бъдат направена решителна стъпка напред в създаването на Еврооблигации или в ревизията на наложените рестриктивни реформи в Гърция. Малко преди срещата Меркел за пореден път напомни каква е позицията на Германия и че тя не подлежи на промяна. Въпреки това ако Меркел даде знак за компромис е вероятно да станем свидетели на силно поскъпване на единната валута.

Лъч светлина за Гърция е одобрението на Гръцкия фонд за финансова стабилност (HFSF) на споразумението за рекапитализация на банките в страната, което ще бъде подписано днес от банките, HFSF и Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF), като средствата ще могат да бъдат отпуснати от EFSF веднага след това.

Напълно игнорирано бе изказването на директорът на агенция Fitch Джеймс Лонгсдон вчера, според когото нараства вероятността за трета част на програмата на ЕЦБ за дългосрочно финансиране (LTRO). Според Лонгсдон, много банки от региона ще срещат все по-големи трудности за финансирането си от дълговите пазари и подобен тип операция ще е нужна, за да се спечели време на банките докато те намалят финансовите си баланси. При нормални обстоятелства програма от типа LTRO, която реално увеличава паричното предлагане ще има ерозиращ ефект върху валутата в която се извършва. В този случай обаче всичко, което може да облекчи последствията от дълговата криза в Европа ще е положително и за единната валута. Евентуално изказване от страна представител от ЕЦБ, касаещо LTRO без съмнение ще предизвика силна волатилност в кросовете на Еврото.

Публикувано на Форекс и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s