Фундаментални предпоставки за ръста на Еврото след уикенда

Еврото започва тази седмица с широк гап спрямо повечето основни валути, като спрямо долара към момента се котира на ниво 1.26, или около една фигура над затварянето в петък. Основна причина за силния ръст на единната валута е статия в Sunday Times, според която ЕС планира създаването на спасителен фонд за банките в региона, който ще се финансира от годишни вноски на всички банки в Еврозоната.

Друга новина, дала тласък на Еврото, е отново растящата подкрепа на партиите в Гърция, които подкрепят наложените от международните кредитори рестриктивни мерки. Пет различни проучвания, публикувани в събота сочат, че „Нова демокрация” ще спечели между 25,6% и 27,7% от гласовете, като по този начин ще има преднина от 0,5% до 5,7% спрямо радикално-лявата партия Сириза.

Към положителните за Еврото новини можем да прибавим и статията на Ройтерс, според която е възможно испанското правителство да започне рекапитализация на банката Bankia, която бе частично национализирана миналата седмица, получавайки спасителен пакет от 19 милиарда Евро. Идеята на правителството е да заменя ДЦК срещу акции на банката, а Bankia от своя страна да използва получените ДЦК, като гаранция  за заеми от ЕЦБ, като по този начин и централната банка ще бъде замесена в преструктурирането на банковия сектор в Испания.

Реклами
Публикувано на Форекс и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s