Финансовата инжекция от 18 милиарда за гръцките банки не решава проблемите им с ниската капиталова база

Финансовото министерство в Гърция съобщи, че в понеделник четири от най-големите банки в страната, а именно Pireaus, Alpha Bank, National Bank и Eurobank са получили финансова инжекция на обща стойност 18 милиарда Евро. Средствата са били осигурени от създадения и финансирания от международните кредитори Гръцки фонд за финансова стабилност (HFSF). Тази инжекция подобрява капиталовата база на банките и им осигурява достъпа до ликвидност от ЕЦБ, който временно беше преустановен през изминалата седмица, именно заради липсата на адекватна капиталова база.

Основните причини за ниската капитализация  на гръцките банки са две. От една страна при сделката с частните кредитори, при която бе отписан дълг на обща стойност 172 милиарда Евро, гръцките банки трябваше да понесат огромни загуби. От друга страна лавинообразно увеличаващите се тегления на депозити допълнително влошават ситуацията. В края на Март общата стойност на депозитите на домакинствата и бизнеса се е равнявала на 165 милиарда Евро. В същото време до края на Януари гръцките заемодатели са получи финансиране от ЕЦБ и Гръцката Централна банка на стойност 127,4 милиарда или над 77% от притежаваните депозити.    Така гръцката банкова система е все по-зависима от ЕЦБ, като осигуряваната от нея ликвидност предотвратява колапс в сектора.

Нетна загуба за 2011

Загуба от сделката с частните инвеститори

Получено финансиране от HFSF

National Bank of Greece

12.3

10.75

6.9

Eurobank

5.5

4.6

4.2

Pireaus Bank

6.6

5.9

5

Alpha Bank

3.8

3.8

1.9

* сумите са в милиарди Евро

Източник: Financial Times

От таблицата става ясно, че получената финансова инжекция далеч не покрива загубите от отписването на активи след сделката с частния сектор и е само временно решение, целящо възстановяването на финансирането от ЕЦБ и Гръцката централна банка.

Реклами
Публикувано на Форекс. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s