Дава ли финансовият отчет на ЕЦБ нови индикации за проблемите на банковия сектор в региона?

Консолидираният седмичен финансов отчет на ЕЦБ към 25-ти Май показва голямо движение на активи от операцията по дългосрочно рефинансиране (LTRO) към програмата за спешно кредитиране (ELA), според статия в CNBC. И двете програми са насочени към стабилизирането на банковия сектор в региона, като основната разлика между тях е че при LTRO средствата се отпускат директно на кредитните иснтитуции, докато при ELA те биват отпускани на централните банките на страните и след това насочвани към отделните банки. Кредитният риск  при ELA се носи не директно от ЕЦБ, а от отделните национални централни банки, но тъй като те са част от единната европейска банкова система отпуснатите кредитити биват отразени във финансовия отчет на ЕЦБ.

Балансът на Европейската банка сочи, че 21,3 милиарда Евро от отпуснатите в рамките на LTRO средства ( т.5.2 в отчета)  са били изплатени преди падеж. В същото време графа 6 „Други вземания от кредитни институции от Еврозоната”, към която спада и ELA е нарснала с 34 милиарда.

Имайки впредвид рекордно ниската лихва от 1%, при която са били отпуснати LTRO средствата банките наистина нямат интерес предсрочно да си погасяват заемите. Причината, поради която са били принудени да го направят най-вероятно е че не отговарят на условията, заради неспособността за адекватно обезпечение на получения кредит.

На 17-ти Май ЕЦБ потвърди временното преминаване на гръцки банки към програмата за спешно кредитиране, но това е било отразено в отчета в седмицата до тази дата. Ръстът на ELA за сметка LTRO в отчета до 25-ти Май вероятно може да бъде свързан с испанските банки, имайки предвид, че тяхното участие е 27% от цялата операция по дългосрочно рефинансиране. Това на свой ред отново поставя въпроса за реалните експозиции на испанските банки към жилищния сектор и за отпуснатите заеми, които никога няма да бъдат върнати.


Реклами
Публикувано на Форекс. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s