Еврозоната продължава да губи доверие

Провала за сформиране на правителство в Гърция, както и влошилата се ситуация в Италия и Испания, задълбочиха развитието на дълговата криза в Еврозоната, а страховете от евентуално напускане на страни членки и разпадане на единното пространство започват да изглеждат все по-реални. Всичко това, както и други фактори, доведоха до обезценка на еврото с около 6% спрямо щатския долар само през този месец и до все по-голяма загуба на доверие в европейските институции.

Потвърждаване на мрачния сценарии, бе провелия се днес аукцион на ДЦК в Италия, където правителството емитира средносрочни и дългосрочни облигации, на обща стойност 5.73 млрд. евро, при слабо търсене и повишаващи се разходи по заемите.

Емисията на ДЦК с 5-годишен матуритет достигна до 3.39 млрд. евро – малко под поставената цел, при възвръщаемост до падежа от 5.66%. Същевременно, от облигациите с падеж след 10 години, бяха продадени 2.34 млрд. евро, а доходността им нарасна до 6.03%, в сравнение с 5.84% емитирани на предишния аукцион, с аналогичен матуритет. На вторичния пазар, доходността на 10-годишните ДЦК се повиши още повече – до 6.11%.

В допълнение, стана ясно, че икономическото доверие в Еврозоната се е понижило повече от прогнозите за този месец. От Европейската комисия, в Брюксел, заявиха че това е най-ниското ниво на показателя от октомври 2009 г. насам – 90.6 пункта.

Реклами
Публикувано на Форекс. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s