Диверсифицирана инвестиция във валутата убежище – щатския долар

Щатският долар, като световна резервна валута се радва на повишено търсене във времена на рецесия и икономическа несигурност, каквито са настоящите. Това най-ясно се вижда от съпоставката на доларовия индекс с широк борсов индекс, каквъто е S&P 500.

  Източник: Bloomberg

* стойностите на DXY са обърнати

От началото на годината „Зелената валута” е поскъпнала спрямо всички основни конкуренти особено спрямо Еврото, британския паунд и швейцарския франк. Доларовият индекс (DXY), който измерва стойността на долара спрямо кошница от 6 основни валути (виж таблицата),  е нараснал от 78,9 до 82,5 през последните 3 месеца.

Валута

Тежест

Евро

57,6%

Японска йена

13,6%

Британски паунд

11,9%

Канадски долар

9,1%

Шведска крона

4,2%

Швейцарски франк

3,6%

Инвестицията в индекса е добра възможност да бъде увеличена експозицията в долари, като същевременно бъде разпределен риска между шестте валути. На вдпредвид трябва обаче да имаме голямата тежест на Еврото и силната корелация на паунда с единната валута. Затова ако имаме очаквания за ръст на Еврото инвестиция в индекса не би била подходяща.

Индексът може да бъде използван и като хедж за търгуващите със злато. Заради деноминацията на благородния метал в долари на световните пазари DXY и златото имат негативна корелация, което значи, че високите стойности на долара често се асоциират със спад в цените на златото.

Инструменти, репликиращи дълга позиция в долара спрямо кошница от валути, които ще откриете в Trader Workstation са PowerShares DB US Dollar Index Bullish Fund (UUP), CME Dollar Index (USS), PowerShares DB 3x Long US Dollar index Futures (UUPT).

Реклами
Публикувано на Форекс. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s