Шест причини Испания първа да изостави еврото

Много по-вероятно е Испания да бъде първата напуснала Еврозоната страна членка, отколкото която и да било от останалите държави в периферията на единното пространство. Напоследък, влошаващата се ситуация я накара да измести Гърция от „светлината на прожекторите“ при задълбочаващата се дългова криза. Икономиката на Испания продължава да се свива, безработицата е на рекордно ниво от 24%, а банковата система е на ръба на фалит.

Въпреки това, не всички причини за изоставяне на еврото са породени от този мрачен сценарии:

1. Испания е прекалено голяма, за да бъде спасена.
Ако гръцката икономика се равнява на 230 млрд. евро и може да бъде постоянно подкрепяна от спасителни траншове, то за испанската това не важи. Страната трябва сама да се справя с трудните задачи, които биха предстояли след евентуален колапс.

2.  Испанците са се „уморили“ от мерки за икономии. Тук трябва да си припомним, че първите протести против наложените мерки започнаха в Испания, след което се разпространиха в Гърция и останалите страни.

3. Испанската икономика има потенциал за развитие. За разлика от Гърция, която произвежда повече услуги и силно зависи от европейските програми, Испания притежава значителна индустриална база, а съотношението износ към БВП на страната е 26% – подобно на Великобритания, Франция или Италия.

4. Испания е политически сигурна. За някои страни от Еврозоната, членството е по-скоро с политическа цел, отколкото икономическа. По този начин, страни, като Гърция, Латвия и Ирландия се стремят да избегнат влиянието на по-силните си съседи в региона, които не са част от единното европейско пространство. Испания няма такъв проблем.

5. Пред Испания се откриват широки хоризонти. Испанската икономика открива възможности не само в Европа, но и в множество страни от Латинска Америка. Също като британския бизнес, испанският по-скоро се оглежда в глобален мащаб, отколкото се ограничава само до европейския пазар.

6. Дебатите вече са започнали. Отскоро текат сериозни дискусии за бъдещето на Испания и еврото, а множество водещи икономисти на Иберийския полуостров, смятат че причината за проблемите в страната е единната валута, и за да се възстанови, е необходимо Испания да си върне песетата.

Поради всички тези причини, испанското правителство може да бъде първото, сред останалите в Еврозоната, което да стигне до заключението, че контролирано напускане на единното пространство е логична стъпка.

*Източник: MarketWatch

Реклами
Публикувано на Форекс. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s