Шансът за нов кръг количествени улеснения става все по-реален, твърди източник, близък до ФЕД

Слабите данни, отчитани от щатската икономика в последно време, засилиха очакванията за конкретни действия от страна на централната банка. Естествено няма никакви гаранции, че подобен ход със сигурност ще се състои, но ако членовете на ФЕД решат да действат своевременно, то не е изключено да бъдат взети конкретни решения и на следващото заседание на комитета по парична политика, насрочено за 20 юни.

До момента позицията на централната банка бе, че нова вълна от стимули за икономиката ще бъде проведена единствено, ако щатската икономика не може да се справи с високите нива на безработица. Разочароващият доклад за новооткритите работни места в петък повишава подобна възможност, но не е изключено слабия фундамент да се дължи на моментен спад, а не на дългосрочна тенденция. Предложения за QE3 със сигурност биха срещнали и сериозна съпротива от някои по-консервативни членове на FOMC.

Ето и възможните сценарии за действие, които стоят пред Федералния резерв към момента:

  • Да не се предприемат мерки на този етап, като се следят отблизо икономическите показатели с готовност за действие, ако обстановката на пазара на труда продължи да се влошава
  • Да се предприемат предпазни мерки под формата на удължаване на програмата „Туист”, състояща се в преструктуриране на експозицията на централната банка от краткосрочни към дългосрочни държавни ценни книжа.
  • Да се прибегне до по-решителни действия, а именно начало на нов кръг на изкупуване на държавни облигации, станал известен под името QE, ако наблюдаваното икономическо забавяне е достатъчно значително.

Според очакванията на специалисти, ключови нива, които евентуално биха провокирали реакция от страна на ФЕД, представляват върхове от около 86-88 на доларовия индекс DXY, комбинирани с дъна около 1200-1225 при широкия измерител на американската икономика S&P 500. Ако тези нива бъдат пробити, то по всяка вероятност възможността за QE3 ще се увеличи многократно.*

*Източник: BusinessInsider

Source: Bloomberg

Реклами
Публикувано на Форекс и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s