Възможно е да наблюдаваме затваряне на позиции в рискови активи преди уикенда

Стоковите пазари коригираха част от ръстовете си, след като риск апетитът доминираше от началото на седмицата до следобедните часове на вчерашния ден. Събитието, което положи началото на разпродажбите бе речта на Бен Бернанке, в която пазарните участници не намериха така очакваните намеци за предприемане на нов кръг от количествени улеснения.

Днес пазарите в Азия регистрираха спадове от над 2%, а основните европейски индекси също отвориха с понижения след като очакванията за координирана намеса на централните банки с цел стимулация на икономиката намаляха. Друга причина, поради която е възможно да наблюдаваме намаляване на експозицията в рискови активи от страна на пазарните участници, са предстоящите макроикономически данни, които китайското правителство трябва да обяви през уикенда. Очакванията са, че показателите ще отчетат слабост и забавяне на най-бързо растящата икономика в света. Основание за това дава и вчерашното решение на Народната банка на Китай да понижи основния лихвен процент с 0.25%.

Същевременно настоящия уикенд носи възможни рискове и във възходяща посока. Те са свързани със слухове, според които Испания ще поиска от ЕС помощ за рекапитализация на банковия си сектор. Ако подобна молба бъде удовлетворена своевременно и финансовите институции в южната страна бъдат стабилизирани, то можем да станем свидетели на възобновен риск апетит сред пазарните участници.

Реклами
Публикувано на Форекс. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s