Единната валута и европейските пазари поеха надолу в първите часове на търговия

Риск апетитът на пазарите в началото на новата седмица значително се понижи, след като страховете около задълбочаващата се дългова криза в Европа ескалираха. Бягството от риск сред инвеститорите се дължи и на предстоящата среща на европейските лидери в края на седмицата. Очакванията към нея са по-скоро неутрални към негативни, след като срещите от подобен род станаха доста чести, но без особени положителни резултати за икономическото състояние на Еврозоната. Друго обстоятелство, което допринася за несигурността сред пазарните участници е предстоящият сезон на отчетите на големите корпорации.

В началните часове на търговия еврото спадна до 1.2484, а основните индекси също отчетоха загуби. Водещият немски DAX 30 изгуби 1.52% до 6165, а френският CAC 40 регистрира сходно понижение. Британският FTSE 100 пък спадна с 0.75% до 5470 пункта.

Основният фокус на европейската среща на върха на 28-29 юни ще е насочен към създаването на фискален и банков съюз, както и около дискусии за разширяване на функциите на Европейския механизъм за финансова стабилност. Ако на механизма бъде разрешено да изкупува облигации на вторичен пазар, новината най-вероятно би довела до стабилизиране на капиталовите пазари в краткосрочен план и до падане на лихвите до падежа по италианските и испанските ДЦК.

Сред останалите фундаментални данни, които биха породили движение през настоящата седмица са безработицата и индекса на потребителските цени от Германия, както и данните за инфлацията в САЩ.

Реклами
Публикувано на Форекс и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s