Успоредното понижаване на рейтингите на банковия сектор и държавния дълг в случая на Кипър и Испания

В понеделник правителството на Кипър официално обяви решението си да потърси спасителна помощ от фондовете за финансова стабилност на ЕС (EFSF и ЕESM). Очакваното със седмици искане дойде часове след като агенция Fitch понижи кредитния рейтинг на страната до степен „junk”, като основна причина затова агенцията изтъкна голямата експозиция на кипърските банки в гръцки суверенен дълг. С това Кипър става петата държава след Гърция, Португалия, Ирландия и Испания, която е потърсила финансова помощ от ЕС.

В синхрон с очакванията рейтингът на испанския банков сектор също бе понижен късно вчера, като причина 28 испански банки да загубят от една до четири степени агенция Moody’s изтъкна загубата на кредитоспособността на Испания отразена в намаляването на рейтинга с три степени на 13 Юни. Понижението от своя страна дойде в резултат на спасителния пакет от 100 милиарда Евро, който получиха банките в страната през уикенда преди това.

Спираловидното понижение на рейтинга на банковия сектор и държавната кредитоспособност разкриват двустранната връзка между двете и материализират рисковете от разпространение на кризата.

Реклами
Публикувано на Форекс. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s