Успоредното понижаване на рейтингите на банковия сектор и държавния дълг в случая на Кипър и Испания

В понеделник правителството на Кипър официално обяви решението си да потърси спасителна помощ от фондовете за финансова стабилност на ЕС (EFSF и ЕESM). Очакваното със седмици искане дойде часове след като агенция Fitch понижи кредитния рейтинг на страната до степен „junk”, като основна причина затова агенцията изтъкна голямата експозиция на кипърските банки в гръцки суверенен дълг. С това Кипър става петата държава след Гърция, Португалия, Ирландия и Испания, която е потърсила финансова помощ от ЕС.

В синхрон с очакванията рейтингът на испанския банков сектор също бе понижен късно вчера, като причина 28 испански банки да загубят от една до четири степени агенция Moody’s изтъкна загубата на кредитоспособността на Испания отразена в намаляването на рейтинга с три степени на 13 Юни. Понижението от своя страна дойде в резултат на спасителния пакет от 100 милиарда Евро, който получиха банките в страната през уикенда преди това.

Спираловидното понижение на рейтинга на банковия сектор и държавната кредитоспособност разкриват двустранната връзка между двете и материализират рисковете от разпространение на кризата.

Публикувано на Форекс. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s