Промяна във функциите на Европейския механизъм за финансова стабилност е сред възможните изненади на срещата на върха на ЕС

В очакването на срещата на ЕС преобладаващото настроение сред пазарните участници е скептично, като надеждите да бъдат взети конкретни мерки за ограничаване на дълговата криза остават малки.

Основните теми, които се очаква да бъдат в центъра на вниманието са структурните реформи на ЕС и Еврозоната, пакет за стимулиране на растежа и финансирането на изпадналите в трудност страни членки.

Структурните реформи, целящи по широка икономическа, фискална и политическа интеграция по своето същество са с дългосрочен характер, като много от тях изискват и промяна в законите. Президента на ЕС Херман Ван Ромпoй е представил пред европейските правителства 10-годишен план акцентиращ върху общоевропейския банков надзор, ограничаването на дълга на държавите ползващи Еврото, както споделянето на дълговата тежест.  Дори и лидерите да постигнат съгласие относно мерките в този план това няма да разсее съмненията в Еврозоната в краткосрочен план и съответно да доведе до пазарен оптимизъм.

Предложения от френския социалист пакт за растеж в ЕС също ще заема централно място в срещата на върха на ЕС. Според този пакт 130 милиарда, или 1% от БВП на ЕС трябва да бъде насочен към структурните фондове, Европейската инвестиционна банка и индивидуални проекти с цел стимулирани на растежа. Вероятно този пакт ще бъде приет, но това едва ли ще намери отражение в мигновен пазарен оптимизъм. Причините затова са две – първо пактът се коментира в публичното пространство от известно време и ако е имал положителен ефект, то той вече е отразен в цените на активите. Второ сумата от 130 млрд. е крайно недостатъчна за възстановяване на загубеното доверие.

Висока степен на събитиен риск носи третата основна тема на срещата на ЕС – финансирането на изпадналите в трудности държави. Ангела Меркел категорично се противопоставя на идеята за споделянето на дълговото бреме посредством Евро-облигации, като едва ли ще промени становището си, въпреки натискът който ще получи от своите колеги. Изненада може да бъде промяна във функциите на Европейския механизъм за финансова стабилност (ESM). Реформата с най-голяма вероятност е да бъде позволено средствата от ESM да бъдат ползвани за директна рекапитализация на банките, а не да бъдат отдавани първо на правителствата.  По-слабо вероятна  реформа е уеднаквяването на правата на ESM с тези на частните инвеститори т.е. премахването на т.нар субординиран дълг, който е в ущърб на частните инвеститори. Друга възможност за реформа е да се позволи на ESM  купува ДЦК на вторичен пазар

Приемането или дори само коментирането на някоя от тези опции може доведе до спад на доходността по облигациите на държави като Испания и Италия, ръст на Еврото и рисковите активи в краткосрочен план.

Реклами
Публикувано на Форекс и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s