Какъв е резултата от срещата на европейските лидери?

През изминалия уикенд бяха анонсирани и подробностите от срещата на върха на ЕС, които обаче не предизвикаха пазарна реакция, тъй като в цялост инвеститорите реагираха още през азиатската сесия в петък. Категорична „risk on” сесия протекла на две основни вълни: първоначалната- незабавно след анонса на резюмето и втора след навлизането на американските играчи. Фондовите индекси, борсовите стоки, цикличните валути, инструментите с фиксирана доходност, кредит спредовете, при всички забелязахме относително унифицирана реакция на оптимизъм. Сега обаче предстои задълбочения анализ, дали всъщност имаме събитие с потенциал да се превърне в т.нар. “game changer”. На пръв поглед като че ли изглажда преобладава предпазливостта- да, имаме категорично заявени намерения за промени в структурата  и регулациите на европейската система, но от друга страна реалното им приложение ще бъде истинското предизвикателство, както на политическо така и на икономическо ниво.

Да видим къде стоят някои от ключовите фундаментални променливи за еврото и индекса S&P 500.

Наблюдава се категорична и еднозначна реакция при кредит спредовете- пряк резултат от ограничаването на риска след срещата- позитивно и за двата актива. Спреда по испанските и италианските дългосрочни облигации практически колабираха в рамките на часове, изтривайки значителна част от рисковата премия.

Макар че EURUSD в дълги периоди от време може да остава далеч от равновесните си стойности, към момента изглежда подценено на база лихвените диференциали.
От друга страна S&P 500 предлага добри относително оценки и очаквания за EPS FY12 и  EPS FY13, но дълговата криза и макроикономическите данни продължават да го задържат в корективна фаза, без ясни сигнали за подобрение.

Реклами
Публикувано на Форекс и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s