Решенията на централните банки и данните за пазара на труда ще възстановят волатилността в края на седмицата

След краткия период на корекция и консолидация тази седмица пазарът ще получи нов импулс от решенията на Европейската и Английска централни банки в четвъртък, както и от данните за пазара на труда в САЩ в петък.

Докато промяна на лихвените нива във Великобритания от сегашните им 0,5% е слабо вероятна, изненада може да представлява промяна в програмата по изкупуването на активи. Според проучване на Bloomberg 30 от 41 икономисти очакват британският еквивалент на QE да бъде увеличен с 50 милиарда до 375 милиарада паунда. Увеличение на програмата за количествени улеснения принципно има ерозиращ характер върху валутата, но посоката на GBP/USD ще бъде повлияна до голяма степен и от основния риск сентимент.

На редовното  заседание на ЕЦБ в четвъртък преобладават очакванията за намаляване на лихвите с 0,25% до рекордно ниските 0,75%. Това решение идва като логична мярка срещу кризата на ликвидността в региона на фона на спадаща инфлация в повечето страни в Европа. Според анализатори за стимулиране на оптимизма, има значение не толкова намаляването на лихвите колкото коментарите в пресконференцията след това. Пазарът ще следи отблизо изказвания сигнализиращи за нестандартни мерки за решаване на проблемите в региона, каквато например бе намаляването на изискванията към обезщетенията при получаването на заеми от Централната банка.

В петък предстои и редовния доклад за  заетостта в неселскостопанския сектор  в САЩ. Данните бяха разочароващи през последните три месеца до май, когато работните места в най-голямата икономика нараснаха с 69 000 спрямо очаквания от 150 000. Очакванията за месец юни са за ръст от 92 000 и ако данните посочат, че негативната тенденция се е запазила проблемът отново ще бъде поставен на масата на комитета за монетарна политика към ФЕД (FOMC). В такъв случай спекулациите за нов кръг от количествени улеснения ще доведат до засилен риск апетит от типа „лошата новина е добра новина”. Насока затова какво може да бъде числото на новодобавените работни места в петък може да ни дадат данните за заетостта според ADP ден по-рано. Както обаче се вижда от съпоставката на двете в графиката те не винаги си съответстват.

Източник: Bloomberg

 

Реклами
Публикувано на Форекс и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s