Испанските банки ще получат 30 млрд. евро до края на месеца

На започналата вчера двудневна среща, финансовите министри от Еврозоната се споразумяха за отпускането на 30 млрд. евро в подкрепа на затруднените испански банки. Това ще бъде първият транш от договорения спасителен пакет с общ размер от 100 млрд. евро, който Испания поиска през юни, за да подпомогне банковия си сектор, страдащ от липса на ликвидност. Министрите ще трябва да получат одобрението на родните си правителства, за да може преводът да бъде осъществен до края на този месец.

Председателят на Еврогрупата – Жан-Клод Юнкер, заяви че ще има определени условия за различните банки в Испания, а цялостния контрол върху техните дейности ще бъде затегнат. Същевременно, европейските власти дадоха съгласието си за удължаване на крайния срок за намаляване на бюджетния дефицит в страната до 3%, а Юнкер насърчи предприемането на мерки, за довеждане публичните финанси на Иберийския полуостров в ред с нормите на ЕС.

Междувременно, в понеделник, преди провеждането на срещата, доходността по испанските ДЦК с 10-годишен матуритет отново премина психологическата граница от 7%, поради опасенията на инвеститорите, че няма да бъдат обсъждани конкретни действия за справянето с проблемите на банките в Испания.

След силния спад започнал в началото на месеца, през изминалия ден единната валута получи плаха подкрепа, затваряйки при 1.2312 спрямо щатския долар. Към момента техническата картина при валутната двойка EUR/USD, дава слаби индикации за възстановяване, с оглед отблъскването на цената от долната граница на образувалия се низходящ канал. Миналата седмица бе пробито годишното дъно при 1.2288, но цената не успя да се задържи дълго под тези нива.
Стохастичният осцилатор също отчита повишение в стойностите си, в подкрепа на възходящия сценарии. Първи нива на съпротива в краткосрочен план можем да очакваме при 1.2359 и 1.2423 – 23.6% и 38.2% Фибоначи корекции на спада от 02.07 до 06.07. В низходяща посока, ролята на подкрепа играе новообразуваното годишно дъно при 1.2260.

Source: MT4, Bulbrokers

Реклами
Публикувано на Форекс и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s