Какво да очакваме от протокола от срещата на FOMC?

С оглед на бедния откъм фундаментални новини икономически календар за седмицата, резюмето от последната среща на Комитета по монетарна политика към ФЕД е едно от малкото събития, които могат да доведат до повишена волатилност. Последният доклад за новооткритите работни места в САЩ раздели пазарните участници на две групи. Първата от тях защитава позицията, че данните за заетостта не са достатъчно слаби, за да провокират нов кръг от количествени улеснения от страна на Федералния резерв, докато втората счита, че отчетените в продължение на 3 месеца стойности под 100 000 увеличават значително шансовете за QE3.

На предишното си заседание членовете на FOMC взеха решение за удължаване на операцията „Туист“ и понижиха очакванията си за равнището на инфлацията и ръста на БВП. Същевременно председателят Бен Бернанке подчерта, че икономическата ситуация не трябва да бъде подценявана и никоя от възможните опции за противодействие не е изключена.

Евентуален намек днес за нов кръг от стимули на икономиката би имал ерозиращ ефект върху американската валута. Това е и вариантът, който съвпада в по-голяма степен с очакванията на пазарните участници. Трябва обаче да бъдем подготвени и за изненада, в случай, че оптимистичния тон в протокола надделее. Обикновено най-чувствителни инструменти по време на публикуването на доклада са USD/JPY и цената на златото.

Публикувано на Форекс и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s