Възможности при търговията с петролни фючърси

Отдавна са известни характерните ценови движения около падежите на петролните фючърси, но в последните няколко години тези възможности са по-ясно изразени. Вероятно това се дължи на завишените нива на търговия, като изпъкват и постоянно високия процент дълги контракти. Това налага и нуждата за замяната на изтичащи фючърсни контракти с нови. Същевременно порасна и спредът между основните 2 типа петрол, като спреда между тях се движи около 10-20$.  Разширението стана в началото на либийската криза, когато петрола тип брент (код BZ в Trader WorkStation) нарасна рязко, а в последствие по една или друга причина голямата разлика остана.

Наблюденията показват, че обикновено цената на изтичащите контракти спада в последните няколко дни преди падежа. Варианта за заемане на къса позиция е много рисков, защото тогава сме зависими от общия риск апетит. Много по-малко рисков е варианта със заемане на насрещни контракти от двата основни типа петрол. Причина за това е разминаването в падежите с една седмица при двата типа петрол. По този начин спредът се разширява до първия месечен падеж ( брент-BZ), спада леко и отново се покачва за месечния падеж на сладкия лек петрол (CL-crude light).

За пример днес изтича августовския фючърс на сладкия петрол, следователно по горната стратегия след 20ч.( статистически) ще купя септемрийски фючърс на сладкия петрол (CLU2) и ще продам септемврийски фючърс на брента (BZU2). Целта е спад на спредът с 2-5 долара в следващите няколко дни. На графиката съм приложил данните на декемрийските фючърси, които онагледяват стратегията.

Source: Bloomberg

Материалът не е препоръка за покупко- продажба на ценни книжа.

Реклами
Публикувано на Commodity Market и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s