Трите основни рискови фактора тази седмица

Катализатор на бягството от риск през в края на миналата седмица бе изпъкването на финансовите проблеми на регионалните правителства в Испания. Дълго време този проблем бе неглижиран за сметка на финансовите затруднения на национално ниво и тези на банковия сектор. След като правителството на премиера Раджой  окончателно одобри спасителен план за регионалните правителства на стойност 18 млрд. Евро в четвъртък, правителството на Валенсия не закъсня с официалното обявяване на намеренията си да потърси помощ за обслужването на дълга си. Пет други региона бързо дадоха сигнал, че ще последват примера на Валенсия.  Опасенията са че заделените 18 млрд, (една трета от които трябва да бъдат запазени като резерви, за да бъде запазен кредитния рейтинг) няма да бъдат достатъчни за подкрепа в обслужването на падежиращ дълг тази година на обща стойност 35,8 млр. Евро тази година. При това положение, регионалните правителства вероятно няма да се забавят да поискат помощ, за да използват „предимството на първия”.

Източник: El Pais 

В първата колона са изброени всички региони в Испания. Във втората се вижда приноса по региони към БВП. Третата колона показва дълга на съответните региони, а в четвъртата задлъжнялостта е изразена като процент от БВП. Във втората част на таблицата се виждат периодите на падежирането на дълга.

Вторият рисков фактор е Гърция, която отново се появявава в епицентъра на финансовата буря в Европа. В петък  ЕЦБ заяви, че ще преразгледа способността на гръцките ДЦК да служат като обезщетение за получаването на кредитни линии от Централната банка. Финансирането евентуално ще бъде възобновено след като т.нар. „Тройка” в лицето на МВФ, ЕЦБ и ЕС за върши доклада си за страната, което се очаква да стане още във вторник.

Третият основен рисков фактор са данните за БВП на САЩ през второто тримесечие, които излизат в петък. Консенсусът е за ръст от 1,4%, но според последно проучване на Dow Jones  ръстът на икономиката ще е 1,2%. Като цяло очакванията са негативни, така че ако данните изненадат положително това ще подкрепи рисковите активи.

Реклами
Публикувано на Форекс. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s