„Швейцария е новият Китай по отношение на валутните резерви“

Подобно на Китай, който от години трупа огромни валутни резерви за да ограничава поскъпването на юана, сега Централната банка на Швейцария (SNB) прави същото, за да защитава тавана на франка спрямо Еврото при 1.20. Съпоставката е на Стивън Енглендър от Citigroup, цитиран от Financial Times. През май и юни SNB e била принудена да купи десетки милиарда Евро, тъй като влошаването на европейската криза е повишило търсенето на сигурното убежище, което швейцарския франк предлага и съответно е трябвало да се ограничи неговото поскъпване чрез заменянето му с Евро.  В резултат валутните резерви на страната са се увеличили с 40% от началото на годината до 365 млрд. франка, което нарежда Швейцария на шесто място сред държавите с  най-големи валутни резерви в света. Драстичното покачване става нагледно от графиката.

Източник: Bloomberg

Пропорцията на Еврото от общите резерви също отбелязва значителен ръст от 51% до 60% през второто тримесечие. Особено в този момент обаче SNB обаче едва ли желае да e сред първенците по резерви и то те да бъдат основнo в Евро. Желанието за диверсификация връща тези Евра обратно на пазара, за да бъдат те заменени с други валути. Поглеждайки графиките можем да предположим, че освен щатски долари SNB купува и в големи количества австралийски долари и шведски крони, като двете валути правят нови исторически върхове спрямо единната валута.

Вероятно SNB е започнала да диверсифицира от Еврото в началото на юли допринасяйки на обезценяването до текущите му нива от 1.2650. В случай, че не го е направила сега е в затруднено положение защото европейската валута вече е твърде обезценена. Това  ще  накара банката да използва всяка възходяща корекция за продажби. При силен спад обаче банката отново ще трябва да купува Евро и продава франкове, за да защитава тавана. На кратко,  SNB има твърде много Евро, които се чуди какво да прави и ще ги продава при благоприятна възможност, което вероятно ще лимитира възходящите движения по кросовете и нейните действия допълнително натежават върху единната валута.

Предполага се, че най-голямата част от Евровите резерви са под формата на краткосрочни германски облигации, чиято доходност е на исторически ниски нива, достигайки дори отрицателни стойности. Ако тази доходност започне рязко да се покачва, като паралелно с това спада доходността по американските трежърита, това значи, че едните облигации се заменят с другите и най-вероятно SNB диверсифицира валутни резерви.

Източник: Bloomberg

В графиката е съпоставена доходността на германските и щатски 2-годишни ДЦК, като към момента на писане те са съответно -0,078% и 0,21%.

Реклами
Публикувано на Форекс и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s