Президентските избори в САЩ и сезонността на S&P500

Всеки е чувал израза “sell in may and go away”, който отразява вероятно един от най- популярните сезонни феномени на Wall Street. Анализа в сезонността на пазара се стреми да открие повтарящи се през годините модели на типично поведение, които да подпомогнат процеса по взимане на решения главно в частта market timing. Тъй като през настоящата година предстоят изборите за президент на САЩ е подходящо да се разгледа историческото представяне на пазара /в случая S&P500/ именно в такива периоди, тъй като сами по себе си изборите носят съществено влияние върху различните макрополитики и представянето на икономиката в цялост. За целта на анализа сме взели исторически данни от последните 40 години или десет президентски цикъла. Разбира се включването на повече данни, например още 40 години би могло да подобри или влоши модела, но считаме че по-късия период в случая е по-подходящ от гледна точка на фундаменталните условия.

На графиката сме представили типичното /осредненото/ представяне на S&P500 през изборните години, в съпоставка с колебанията на индекса през настоящата 2012. Веднага се отличава силното представяне през първата половина на годината /независимо от корекциите/ в контраст на като цяло преобладаващия рейнджов пазар през H2. Интуитивната обосновка би трябвало да гласи, че с наближаването на самите избори несигурността взема връх у инвеститорите и изключвайки краткосрочните колебания пазара изчаква резултатите, когато бъдещите икономически, данъчни и т.н. политики могат по-точно да бъдат прогнозирани.

Разбира се трябва да отбележим, че както коментирахме по-горе включването на исторически данни до 30-те години променя средното представяне на S&P500 в посока нагоре /обикновено в Q4 се наблюдава умерен бичи пазар/.

Реклами
Публикувано на Форекс и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s