ЕСВ ще подкрепи еврото?

През последните няколко седмици изключително активно се спекулира с евентуалните действия на ЕСВ в подкрепа на периферните облигационни пазари. В действителност еврото успя да се стабилизира едва, след като Марио Драги експлицитно намекна, че ще направи каквото е необходимо за да спаси еврото и от друга страна да ограничи растежа в лихвите на Испания и Италия. Без да коментираме дали това изобщо ще се реализира и дали операцията ще бъде успешна в дългосрочен план, пазарите възприеха новината, като добра за рисковите активи. Фондовите индекси са в период на ръст, доходността по дълговите книжа се стабилизира /макар и на високи нива/, а еврото дори коригира чест от загубите си спрямо долара.

През последните дни все повече се налага мнението, че действията на ЕСВ ще подкрепят единната валута до степен да продължи устойчиво да се възстановява, нещо което трудно може да намери ясна фундаментална основа. Разбира се първоначалната еуфория на т.н. risk on sentiment би довел до закриване на все още значителните къси спекулативни евро позиции, но в средносрочен план си струва да разгледаме по-подробно как всъщност влияе изкупуването на облигации върху валутния пазар. По същество това представлява увеличаване на паричното предлагане – фактор с негативно влияние върху съответната валута. Ако това заключение е вярно в настоящата пазарна среда, то еврото би трябвало да бъде в тясна корелация с динамиката на паричното предлагане в Европа и САЩ причинено от действията на централните банки. На графиката сме представили разликата в динамиката на балансите на ЕСВ и FED спрямо колебанията на еврото спрямо долара. Очевидно бързото акумулиране на активи от ЕСВ неминуемо подкопава дългосрочния фундамент на единната валута… дали този път ще бъде различно?

Реклами
Публикувано на Форекс и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

1 Response to ЕСВ ще подкрепи еврото?

  1. bulbrokers каза:

    EUR BGNL дефакто е курсът EUR/USD (в оранжево), а другата линия е разликата в балансовите страници на ФЕД е ЕЦБ, или виждаме как с покупката на облигации ЕЦБ все повече достига изкупуванията на ФЕД ….. и съответно пада еврото.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s